Det händer i juni: Frilans Syd-talk och grävseminarium i Stockholm

Våra lokala sektioner har inte tagit sommarledigt utan planerar evenemang i juni. Frilans Syd-talk kan ses digitalt av alla. Mälardalens frilansklubb har bjudit in grävande journalisten Jenny Küttum till ett seminarium i Stockholm.

Frilans Syd skriver:

Välkommen till Frilans Syd-talk 5!
Denna fredag, 3 juni 2022, är temat ”Krig och Fred” och fem föreläsare ger oss en inblick (5–10 minuter vardera) i sina specialistkunskaper i dessa ämnen.
Det går alldeles utmärkt att vara anonym och bara lyssna, eller också så syns man och ställer frågor. 
Klicka in dig med Zoom-länken nedan: Det är gratis och öppet för alla. Länken finns på deras Facebooksida.

PROGRAM

15.05. ANDERS HANSSON – Om sina resor till konfliktområden och speciellt Ukraina.
Anders Hansson har arbetat med kriget i Ukraina sedan det startade våren 2014 och har gjort två resor dit sedan den fullskaliga invasionen startade den 24 februari i år. Han kommer att dela med sig av erfarenheter därifrån och från andra konflikter han bevakat. Anders Hansson är fotograf och tidigare medlem i Frilans Syd. Han är numera anställd på Dagens nyheter.

15.15. ANNA LARSDOTTER – Om sin bok ”Glömda soldater – kvinnorna i andra världskriget”.
Anna Larsdotter är frilansjournalist och författare som främst arbetar med historia. Har sysslat mycket med kombinationen krig och genus. Boken Glömda soldater – kvinnorna i andra världskriget handlar om ett antal kvinnor med olika roller i konflikten 1939–1945. 

15.25. TINDRA ENGLUND – Om skillnaden mellan fredsjournalistik och krigsjournalistik.
Hur påverkas journalistiken av kriget i Ukraina och vad ska man som journalist tänka på för att inte bli en del av ett propagandamaskineri?
Tindra Englund har en bakgrund som fred och konfliktvetare med en masterexamen i Global politik. 2014 sadlade hon om till journalist och sedan dess har jag bland annat arbetat för DN och SVT. 

15.35. SOLEDAD CARTAGENA – Om hur rysk journalistik har förändrats efter landets invasion av Ukraina.
Soledad sitter i styrelsen i Frilans Syd.

15.45. Kent Klich – Om att jobba på Gazaremsan.
Kent Klick är fotograf och har dokumenterat Gazaremsan i över tjugo år. Här ska han berätta hur han började i Gaza. Han var tvungen att jobba med fixare och skyddsfolk.Moderator och programledare är Gunilla Kracht, vice ordförande i Frilans Riks.

Grävredaktören Jenny Küttim berättar

Den 13 juni anordnar Mälardalens frilansklubb ett seminarium i Stockholm med SVT:s grävredaktör, Jenny Küttim, som växte upp i Jehovas vittnen, i det lilla samhället Grums i Värmland. Som journalist hade hon bestämt sig för att aldrig granska uppväxten och sekten. Läs mer på Mälardalens frilansklubbs hemsida.