Frilansare kan få studiestöd

Skolbänk, med dator och whiteboard.
Foto: Sam Jotham Sutharson/ Pixabay

Nya regler om studiestöd från den första oktober gäller även frilansare. Det innebär nya möjligheter för att bredda din kompetens. Så här skriver Journalistförbundet på hemsidan:

Det statliga stödet kan sökas även av dig som är egenföretagare, oavsett i vilken bolagsform du bedriver din verksamhet eller om du arbetat via så kallade egenanställningsföretag. Det gäller både bidragsdelen och lånedelen. Om du får stödet på deltid går det bra att ha andra inkomster, till exempel från den egna näringsverksamheten, under den tid du inte studerar, utan att det minskar stödets storlek.

Om du är frilans – men också har arbetat som exempelvis visstidsanställd på företag som omfattas av Huvudavtalet – kan du omfattas även av den kollektivavtalade delen av omställningsstödet. Detta under förutsättning att du minst arbetat som anställd i genomsnitt 16 timmar/vecka i minst 12 månader under de senaste 24 månaderna.

OBS: Du som är frilans och du som inte jobbat på företag med kollektivavtal behöver få ettyttrande från Kammarkollegiet innan processen hos CSN kan gå igenom. 

Läs mer på förbundets hemsida här. Och hos Kammarkollegiet här

Tyvärr har det på grund av upphandlingsregler kommit litet grus i maskineriet. Läs mer här. Men låt dig som frilans inte avskräckas från att söka stöd. Du som funderar på att använda dig av den nya möjligheten till kompetensutveckling och vidarestudier för frilansare kontakta Journalistförbundet Frilans och/eller Kammarkollegiet och be om hjälp.

Frilans Riks