ALIS söker upphovsrättens hjälte

Femton gånger har upphovsrättsorganisationen ALIS korat Upphovsrättens hjälte. Nu öppnar nomineringen för 2018 års pris.

— Alla som känner, eller känner till, någon som kämpat för upphovsrätten kan nominera. Det här priset är en viktig markering mot alla typer av pirater som saknar respekt för upphovspersoners rättigheter och tycker att det är ok att parasitera på andras arbete, säger Eddie Pröckl, ordförande i ALIS.

Såväl privatpersoner som organisationer kan nominera. Och såväl enskilda som organisationer kan nomineras. Nominera till alispriset@alis.org. Sista dag är 30 april.

ALIS, administration av litterära rättigheter i Sverige, tar tillvara upphovsrätten för 4 000 anslutna medlemmar i Författarförbundet, Journalistförbundet, Läromedelsförfattarförbundet och Dramatikerförbundet. ALIS fördelar också ersättningar till ytterligare 10 000 upphovspersoner. Sammanlagt betalar ALIS ut 16 miljoner kronor i olika upphovsrättsersättningar.

Priset till Upphovsrättens hjälte har delats ut sedan 2002. Pristagarna de senaste åren är översättaren Margareta Eklöf, Frilans Riks och det oberoende vitryska författarförbundet.

Lämna ett svar