Hej frilansar i Värmland!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vem kan vara med i Journalistförbundet? Vem vill vara med? Och var går gränserna för när det vi gör i jobbet omöjliggör ett medlemskap? Eller det vi gör privat? Och när riskerar vi i så fall att prickas av Yrkesetiska nämnden?

Frågor om etik och journalistik tänkte vi tröska igenom rejält torsdagen den 22 augusti i Karlstad. Vi har bokat ett konferensrum på Karlstad Business Center på Tynäsgatan 10 i inre hamn kl 17.00. Två timmar senare drar vi tvärs över gatan och tar en after work på Good Guys Tap där jag har bokat soffhörnan från klockan 19.00.

Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt har lovat att facket bjuder på pizzan. Det vi vill dricka får vi köpa själva. 

Men först har vi haft chansen att höra Gert och inbjudna gäster diskutera vem som kan och vill vara medlem i Journalistförbundet. Sedan kongressen förra året har gränserna för medlemskapet nämligen liberaliserats högst betydligt. Det räcker numera att på någon del av sin arbetstid utföra redaktionellt arbete som är förenligt med de yrkesetiska reglerna för att kunna vara med i journalistfacket. Förr behövde man ägna sig åt journalistik till minst hälften. 

Det betyder att många fler mediemänniskor kan bli medlemmar. Vi har bjudit in kollegor som är i gränslandet för att höra om de tycker att de kan och om de överhuvudtaget vill vara med i Journalistförbundet. Jag törs nästan lova att det blir intressanta diskussioner. 

Men fortfarande är det de yrkesetiska reglerna som styr. De bevakas av Yrkesetiska nämnden, YEN, där just Gert Lundstedt är ordförande. Han får berätta hur de jobbar och förklara varför nämnden har kallats medievärldens tandlösaste tiger. Vi kan också ställa frågor till Rino Rotevatn på SVT i Karlstad som tidigare varit ordförande i YEN. Vi kan diskutera om det är rimligt att enskilda journalister och mediehus ska avslöja sina källor och sitt arbetssätt till en facklig nämnd. Och är det rimligt att bara journalister som är medlemmar i Journalistförbundet kan prickas och inte andra journalister som inte är medlemmar? 

Även privatlivet kan inkräkta på yrkesetiken. Är det möjligt att vara förtroendevald politiker och samtidigt journalist? Jag har bjudit in en kollega med den bakgrunden. Och får man vara gift eller sambo med vem som helst? Jag hoppas att vi ska få diskutera det med en kollega som delar köksbord med en politiker på hög nivå.

Välkomna, hälsar Frilans Riks styrelse genom Gert Lundstedt