Hur arbetar vi i Frilans Riks för er frilansare under pandemin?

Gert Lundstedt

Från många håll framhålls med rätta att frilansare tar mest ekonomiskt stryk av pandemin.

Men kraftfulla politiska åtgärder för att stötta frilansen under krisen lyser med sin frånvaro.

Frilans Riks styrelse arbetar för högtryck med att lobba för åtgärder för att egenföretagande frilansar ska kunna klara sig under pandemin; och vi har fått in flera bra förslag från er som jobbar i branschen.

I förra veckan skickade vi ett konkret förslag till Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert som vi vill att förbundet driver. Ett förslag som skulle säkra att egenföretagare får någorlunda samma ekonomiska stöd som frilansare med aktiebolag (en överlägsen majoritet av förbundets 1 800 frilansare är egenföretagare). 
För Regeringens föreslag hittills räcker inte:

• Sänkt egenavgift under 2020 är i sig inte fel, men en lättnad på 11 620 kronor är långt ifrån tillräcklig för att klara av att betala sina utgifter samtidigt som uppdragen drastiskt sjunker.

• Tillåtelse att sätta sitt företag i vila en extra gång stjälper mer än hjälper, eftersom du därmed också måste säga nej till de uppdrag som fortsatt läggs ut trots pandemin.

Intressant är vad våra grannländer gjort för att stötta sina frilansande journalister, och hur olika förbund inom TCO som organiserar egenföretagare ser på möjligheterna. 

Här kan ni läsa om det: https://www.arbetsvarlden.se/egenforetagare-far-mer-generosa-stod-i-andra-lander/

Vi håller er uppdaterade om vårt arbete.

Gert Lundstedt – Ordförande Frilans Riks