Frilans Riks presenterar Årets
frilans och Årets redaktör!

Roland Cox har utsetts till Årets frilans 2020 och Monica Walldén till Årets redaktör. Foto: Yvonne Heinonen och Alexander Milanov.
Roland Cox har utsetts till Årets frilans 2020 och Monica Walldén till Årets redaktör. Foto: Yvonne Heinonen och Alexander Milanov.

Frilans Riks, Journalistförbundets frilansklubb, vill i samband med sina årsmöten lyfta fram frilansar och redaktörer som gör skillnad. I år fick det vänta på grund av pandemin.
– Vi hade hoppats presentera Årets frilans och Årets redaktör i ett festligt sammanhang, förklarar juryns sammankallande Göran Schüsseleder, men med tanke på omständigheterna får vi spara firandet och börja med gratulerandet innan året tar slut.

Utmärkelsen Årets frilans delas ut till en medlem som har bidragit positivt, genom ett gott journalistiskt arbete eller genom att arbeta för kollektivet.

Till Årets redaktör utses en redaktör som är ett föredöme som uppdragsgivare. Det kan vara en redaktör som till exempel respekterar frilansrekommendationen, ger konstruktiv feedback i all dess form, är snabb på att återkomma, leder rätt med idéerna eller på annat sätt bidrar positivt genom sitt redaktörsuppdrag i frilansens arbete.

Årets frilans 2020 är Roland Cox, 66 år och fortfarande yrkesaktiv framför allt som arbetsmiljö- och arbetslivsjournalist. Priset delades ut interaktivt den 18 november i samband med att frilansgruppen Kajak, som han ingår i, höll ett medlemsmöte. Göran Schüsseleder, sammankallande i Årets-juryn tillika ledamot i Frilans Riks, läste upp motiveringen;
– Han har aldrig gett efter för uppdragsgivare som inte vill betala för sig. Det är dock en strid med gott humör. “Om du betalar så lite kan du få det här”, är en typisk Cox-metod. Roland har också peppat många frilansare genom åren att stå på sig vad gäller arvodet. Och inte sällan uppdraget i sig. 

Trots sina många år i branschen verkar han aldrig ha ledsnat. I dessa tider en desto viktigare inställning som Roland dessutom lyckas överföra till oss andra. I korthet är Årets frilans ett inspirerande föredöme!

Utöver ett diplom får Årets frilans ett års gratis företagsförsäkring hos Gefvert Försäkringsmäklare samt 2 000 kronor i stipendium som överlämnades av Bosse Persson, handläggare på Gefvert. Även han via länk.

Roland Cox är omåttligt glad och stolt över utmärkelsen;
– Frilansen är ensam, liten och svag i förhållande till uppdragsgivarna. Vår bästa chans att få rimliga villkor är att hålla ihop, sinsemellan bland kolleger, i en frilansgrupp och i en facklig organisation. Det är min djupt kända övertygelse. Vi säljer vår inspiration, våra kunskaper, vår kreativitet, vi ger tidningarna det de inte hinner eller klarar själva, vi erbjuder dem det de inte visste att de behövde. Utan oss skulle det bli mindre mångfald och mer enfald. Vi är värdefulla och ska vara stolta över vårt värde.

Årets frilans var fackligt aktiv på Länstidningen i Södertälje på 70- och 80-talet. På 90-talet satt han i styrelsen för frilansarnas Stockholmsklubb. Roland Cox  har även varit redaktör för nyhetsbrevet FrilansJournalisten i sju år;

– På senare år har jag försökt sprida upplysning i sociala medier, framför allt i Facebook-gruppen Frilansjournalisterna. Där är många unga och oorganiserade frilansar aktiva, så det är en viktig arena för att sprida kunskap och för att värva medlemmar. Det är så vi måste jobba. Agitera, organisera, agera. Om vi gör det så är vi alla Årets frilans.

Årets redaktör 2020 är Monica Walldén på Synskadades Riksförbunds tidning Perspektiv. Även hon fick sitt pris via länk, i sällskap av kollegor, av juryns sammankallande. Motiveringen lyder;
–  När hon började på tidningen 2019 låg arvodena långt under frilansrekommendation. Monica tog upp saken med organisationens ansvariga, utifrån argumentet att en rättighetsorganisation som värnar sin trovärdighet måste behandla frilansar bra. Hon vann gehör och fick höjd budget för att kunna följa rekommendationen.

   Organisationspress är många frilansars uppdragsgivare. Monica och hennes initiativ är därför viktigt som föredöme för andra redaktörer. 

För Monica Walldén, själv en före detta frilans, är det en hederssak att betala enligt frilansrekommendationen;
– När jag började på SRF påtalade jag för mina chefer att arvodet släpat efter och behövde justeras. Och det blev inte ens en diskussion utan var en självklarhet. Jag är mycket hedrad över utmärkelsen och hoppas att det kan inspirera fler redaktioner att följa efter. I dessa tider är det särskilt viktigt att värna journalistiken och frilansars villkor.

– I år hade varit ett jubileumsår för frilansjournalisternas fackliga arbete. Frilans Riks hoppas därför få fira 51-årsjubileum nästa år med såväl årets som nästa års vinnare. För att inte tala om med så många förtroendevalda och medlemmar som möjligt, hälsar Göran Schüsseleder. Med konfettikanon!