Medlemsutskick: På gång i Frilans Riks, november 2021

Jojje Olsson utsågs till Årets Frilans 2021 av juryn Göran Schüsseleder, Mette Carlbom och Roland Cox. Foto: Marja Beckman

Detta mejl skickades ut till medlemmarna fredagen den 3 december.

🎄Bästa medlemmar i Frilans Riks!🎄

I det senaste utskicket till er av På gång inom Frilans Riks avslutade jag med att vi såg fram emot den stora jubileumsfesten Frilansfackligt arbete i förbundet 50 år på Scala-teatern i Stockholm.
Häromdagen var det dags. 

Drygt hundratjugo personer, gäster, arrangörer och deltagare på scen, kom till festen på legendariska och atmosfärrika Scala-teatern på Wallingatan strax bakom LO-borgen vid Norra Bantorget.

Det blev prisutdelningar, debatt, underhållning… 

Till Årets Frilans 2021 utsågs Jojje Olsson, frilansjournalist med fokus på Kina,

Årets redaktör 2021 Kerstin Weyler, tidningen Skolledaren, 

och Årets fulaste avtal 2021 fick Tobias Osmund, CEO på Spring Media – som dumpat fotografarvodena genom att ta in fotografer från låglöneländer.

Läs mer om festen och priserna här: http://www.frilansriks.se/

Läs Journalistens artikel om Spring Medias affärsmetoder här: https://www.journalisten.se/fordjupning/det-har-blivit-som-i-byggbranschen-dar-man-tar-polacker

Vass jubileumsfestskonferencier var tidigare Frilans Riks-ordföranden Åsa Ohlsson som habilt och underhållande band ihop det som hände på scen till en minnesvärd kväll för publiken, bekvämt tillbakalutad i rödsammetklädda salongsstolar. 

Sedan blev det middag och bar.

Redan tidigare på dagen ägde vårt årliga sektionsmöte rum med representanter från sektionsstyrelserna från norr till söder. Vi lyssnade och inspirerades av allt som är på gång och görs lokalt.
Därefter diskuterade vi Arvodeskampanjen och planerade upphovsrättsseminarier (mer nedan)

Vid Frilans Riks styrelsemöte den 30 november fanns som vanligt mycket på dagordningen.

Det var vårt första styrelsemöte i.r.l. på länge, och i Journalistförbundet nya lokaler på Kungsgatan i Stockholm.

*Den pågående Arvodeskampanjen diskuterades. Vi fattade beslut om en strategi för det fortsatta arbetet, som vi förankrat hos våra sektioner. Mer om det i ett extra medlemsbrev före jul.

*Vi tog beslut att under januari-februari 2022 på fyra platser runt om i landet genomföra seminarier om det pågående lagstiftningsarbetet för implementeringen av EU:s upphovsrättsdirektiv. Promemorian är på remiss – deadline 13 december. Efter det gäller det att övertyga våra riksdagspartier om att ställa sig bakom skrivningar som ger oss frilansare både bättre skydd och bättre betalt för upphovsrätten. Mer om detta framöver.

*Förbundets ombudsman och regionala skyddsombud Markus Anderdahl gästade mötet och berättade om hur förbundet arbetar med arbetsmiljöfrågor som rör frilansar. Positionerna har flyttats fram även om vi ligger efter de anställdas vad gäller skydd. En statlig utredning har tillsatts under våren och Markus försäkrade oss att utredaren även har ögonen på vad som behöver göras för att förbättra egenföretagares-frilansares arbetsmiljö. Vi omfattas ju inte av det som står i kollektivavtalen.

*Så några saker i korthet men inte mindre viktiga för det:

– En redaktörslathund är på gång som ska gå ut arbetsplatsklubbar och redaktioner för att samarbetet med oss frilansar ska bli professionellt och värdigt.

– Arbetsgruppen som – enligt den motion som togs på kongressen i oktober – ska analysera ett framtida frilansavtal med arvodesnivåer tillsätts under våren.

– Efter att ”vinnaren” av Årets fulaste avtal utsetts har vi kontaktat Spring Media för att överräcka priset och erbjudit oss att i god svensk tradition ha ett samtal om rimliga villkor. I skrivande stund har Spring Media svarat att de gärna har ett möte och diskuterar fotografvillkoren för de som arbetar för dem.

– Vi kommer i december ha ett möte med Journalistförbundet Frilans för att diskutera och uppdatera förbundets Frilansstrategi så att arbetet med frilansfrågorna ska bli så bra och effektivt som möjligt.

Styrelsemötet den sista november var också det sista för i år.

Frilans Riks valberedning har föredömligt redan hört av sig och börjat jobba. 

Och vid nästa styrelsemöte i januari börjar vi förbereda för årsmötet 2022 som, som vanligt, går av stapeln i slutet av mars. 

Från Oss alla till Er alla: 

En Riktigt God Jul & Ett Gott Nytt År 

– och med förhoppningen att ni alla har möjlighet att vara lediga under helgerna även om det i år är minimalt med röda dagar.

På uppdrag av Frilans Riks styrelse

Gert Lundstedt, ordförande

Snittar och alkoholfritt bubbel inledde festen.