Medlemsbrevet februari 2024 • Om årsmötet, LO Mediehus, Nordic Freelance

Hej på er kära medlemmar!
Frilans Riks håller 2024 års årsmöte 7-8 april. Två dagars årsmöte? Nja, inte riktigt så. Vi har, efter tips från vår möteserfarna förbundsordförande liksom efter samråd med sektionsordförandena, beslutat att inleda årsmötet på söndag tidig kväll med ett rent digitalt möte. På detta förmöte ska vi ta upp formaliapunkter och andra punkter som vi bedömer tar kort tid. Tanken är att det ska räcka med en timme och i nödfall som allra mest två timmar.
På måndagen fortsätter sedan årsmötet som ett hybridmöte. Dels på plats i Visionssalen på Kungsgatan i Stockholm (samma plats som ifjol). Dels på länk via Teams. Årsmötet börjar kl 11 och kan pågå till kl 1630 som mest. Det finns möjlighet till mingel och trivsel fr o m kl 10.
Tanken med detta upplägg är att få formaliapunkter o dyl avslutade innan huvudmötet så att det blir mer plats åt umgänge.
Passa på att anmäla er så snart som möjligt.

Foto från årsmötet 2023 som också det hölls i Visions lokaler i Stockholm. Förre ordföranden Gert Lundstedt talar. Foto: Björn Hellström

Avtalet om arvoden med LO Mediehus som vi lyckades få till stånd sommaren 2022 och som vi var stolta över fick sig en törn i december 2023 när LO Mediehus VD plötsligt sa upp avtalet. Avtalet innehåller dock uppsägningstid och gäller till april i år. Varför VD:n tog sitt beslut är inte helt klart men vi har inte funnit några logiska eller rationella skäl till det. VD:n fick tydlig och vänlig information om läget kring upphovsrätt och att det inte gick att hänvisa till vårt avtal anno 2022 för att hävda att LO Mediehus inte behövde betala ersättning för återpubliceringar. Företrädare för kansliet har haft möten med nya VD:n efter att tidigare VD:n lämnat LO Mediehus efter januaris slut. Läget efter mötena är lovande men än så länge har inget besked om förändringar kommit. Vid eventuell omförhandling av avtalet kan upphovsrättsliga aspekter behöva att ingå.

Förra årets Nordic Freelance blev förlagt till en för svenskar avlägsen fjällvärld i Norge. Till höga kostnader sett till antalet deltagare dessutom. Årets Nordic Freelance anordnas på blott en båtresas avstånd från Stockholm. Alltså i Helsingfors helgen 8-9 november. Finländarna har varit förutseende nog att meddela tid och plats i god tid. Vi tipsar de frilansriksare som vill delta att söka stipender o dyl från SJF eller andra organisationer för att resa till och delta på NF.

Önskar ett härligt frilansår och hoppas att vi ses och hörs på årsmötet!

För Frilans Riks styrelse

Henrik Simonsen, ordförande