Samma båt-seminariet 10 november

Den 10 november hölls ett Samma båt-seminarium i Stockholm. Seminariet var ett samarbete mellan Frilans Riks, Mälardalens frilansklubb, Ekendistriktet och Förlagsdistriktet. Samma båt går ut på att uppmärksamma att frilansar och anställda sitter i samma båt och påverkas av varandra.

Kent Werne, författare, frilansande utredare och frilansjournalist, inledde Samma båt-seminariet genom att presentera sin rapport som han tagit fram på uppdrag av Journalistförbundet. Den innehåller dystra siffror om att bland annat en fjärdedel av frilansarna inte kunde ta mer än två veckors semester, att hälften uppgett att det blivit sämre de senaste åren och att endast 46 procent av frilansarna ville jobba som frilansare full tid och helt och hållet. Han kom också med rekommendationer till Journalistförbundet.

Efteråt följde en paneldiskussion. Utöver Kent Werne deltog Mattias Schulstad, utredare på Transport, Camilla Björkman, frilansguru, säljkursledare och före detta chefredaktör på Driva Eget. Moderator var Åsa Ohlsson, före detta ordförande i Frilans Riks och före detta ledamot i Journalistförbundets styrelse.

Samma båt-seminariet avslutades med att de cirka 45 deltagarna delades upp i diskussionsgrupper, där de skulle komma med helst ett huvudförslag om hur journalister kan komma framåt när det gäller problemen med underbudskonkurrensen. De uppmanades att inspireras av Wernes förslag samt av Frilansstrategin som antogs av förbundsstyrelsen i fjol.

Ett mer utförligt referat finns här (pdf): Referat Samma båt 2015

Lämna ett svar